Opublikowano:

Czytamy etykiety, czyli czarna lista substancji zawartych w kosmetykach!

Czytamy etykiety!

Przeciętny kosmetyk składa się z kilkudziesięciu substancji, czyli związków chemicznych o określonym działaniu. Zgodnie z obowiązującym prawem każdy z nich musi być wymieniony na opakowaniu – jest to tzw. skład INCI. Listę zaczynają składniki, których jest najwięcej – im bliżej końca, tym danej substancji jest mniej.

1. SLS-y oraz SLES-y 


Odpowiadają za pienienie się produktu. Substancje te powodują podrażnienia, wypryski, zaczerwienia, zapalenia skóry. Mogą być także zanieczyszczone rakotwórczymi dioksanami.

  • Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
  • Sodium Laureth Sulfate (SLES)
  • Ammonium Lauryl Sulfate
  • Sodium Myreth Sulfate
  • Laurylosiarczany sodu
  • Sodium Oleth Sulfate

ULICA ZDROWIE

powstaje z miłości do natury 

Znajdziesz tu produkty, które są świadomie przez nas wybierane na podstawie wąskich kryteriów. A są nimi: dobry skład,  jakość i skuteczność. Lubimy nowości, dlatego poszukujemy interesujących producentów. Wierzymy w sprawdzone metody i potwierdzoną wiedzę, dlatego też oferowane przez nas produkty pochodzą jedynie od najlepszych producentów.

 

2. Konserwanty

Niekiedy muszą obowiązkowo znajdować się w kosmetykach, zapobiegają rozwijaniu się bakterii, grzybów. Głównie są oskarżane o wywoływanie podrażnień i uczuleń.

  • Tetrasodium EDTA – ma za zadanie przedłużyć trwałość kosmetyku. Często znajduje się w mydłach.
  • Disoduim EDTA – odpowiada za wydłużanie trwałości kosmetyków.
  • Phenoxyethanol – lubiany przez producentów konserwant, znajduje się często także w kosmetykach naturalnych.
  • Triclosan – działa antybakteryjnie,  podejrzany o wywoływanie nowotworów i zaburzeń hormonalnych.
  • Iodopropynyl Butylcarbamate – silnie uczulający składnik.
  • Methylisothiazolinone, Methylchloroisothiazolinone – konserwanty o podobnym działaniu – nie są zalecane w przypadku kosmetyków których nie spłukujemy.

Pozostałe nazwy syntetycznych konserwantów, których powinniśmy unikać (UWAGA! Często te same konserwanty mogą występować pod różnymi nazwami).

  • Methyldibromoglutaronitrile
  • Imidazolidinyl Urea
  • Diazolidinyl Urea
  • Cetylpyridinium Chloride
  • Chlorhexidine
  • 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3 Diol
  • Cetrimoniumbromide

Konserwanty, które mogą znajdować się w kosmetykach i nie powinniśmy się obawiać o ich wpływ na organizm to:

  • Potasium Sorbate – Sorbinian Potasu
  • Sodium Benzoate – Benzoesan Sodu
  • Dehydroacetic Acid – Kwas dehydrooctowy
  • Witaminy E,C – Tocopherol Acetate, Ascorbic Acid które naturalnie zastępują konserwanty
  • Olejki etertyczne

3. Parabeny

Stosowane są w celu konserwacji kosmetyków, czyli można je nazwać konserwantami. Przede wszystkim zaburzają gospodarkę hormonalną, podrażniają, powodują rożnego rodzaju wysypki, zaczerwienienia.

  • Butylparaben
  • Propylparaben
  • Isobutylparaben
  • Methylparaben
  • Ethylparaben
  • Benzylparaben

 

 

 

 

4. PEG-i i PPG-i 

Wpływają one na poprawę lepkości i konsystencji produktu. Jednak za wygodę zazwyczaj trzeba płacić. I to, niestety, słono. Substancje te powodują przede wszystkim podrażnienia oraz stany zapalne skóry. Mogą również zawierać rakotwórcze dioksany.

  • W składzie nazwa PEG, PPG
  • Propylene Glycol
  • Polyethylene Glycol
  • Glikol propylenowy
  • PEG-20 Gliceryl Laurate
  • PEG (4-200)
  • Butylene Glycol
  • Składniki które kończą się na „eth” np. Laureth
  • Laureth-8-Phosphate
  • PPG-15 Stearate
  • PEG-40 Sorbitan Diisostearate
  • Xylene Glycol

5. Filtry UV

Chociaż mają chronić skórę przed promieniowaniem to same mogą znacząco szkodzić. Są to niewielkie cząsteczki, które przenikają przez skórę do organizmu i powodują zmiany hormonalne, alergie. Mogą przenikać do krwioobiegu.

  • Benzophenone – 3
  • 4-methylbenzylidene Camphor
  • Avobenzone (Butyl Methoxydibenzoylmethane)
  • Octocrylene
  • Benzophenone – 4
  • Octyl Dimethyl PABA
  • Octyl Methoxycinnamate
  • Ethylhexyl Methoxycinnamate
  • Homosalate
  • Octyl Salicylate
  • Oxybenzone

6. Parafina i inne produkty ropopochodne

Czyli tak zwane oleje mineralne, które powstają na skutek obróbki chemicznej ropy naftowej. Parafina znajduje się w większości kosmetyków ponieważ jest tania i ma wszechstronne zastosowanie. Zatyka pory, nie pozwala skórze oddychać. Blokuje wydalanie toksyn i szkodliwych związków przemiany materii. Magazynuje się w tkankach organizmu.

  • Mineral Oil (olej mineralny)
  • Vaseline, Petrolatum (wazelina)
  • Cera Microcristallina,
  • Ceresin, czyli cerezyna
  • Isododecane;
  • Isohexadecane;
  • Isobutane, Isopropane
  • Synthetic Wax
  • Parrafinum Liquidum
  • Ozokerite
  • Paraffin Oil
  • Paraffin
  • Isoparaffin

7. Formaldehyd 

Bardzo niebezpieczny i trujący składnik, znany także jako aldehyd mrówkowy. Uwalnia się z formaliny. Działa jako środek bakteriobójczy, konserwant. Nawet niewielkie ilości mogą być przyczyną podrażnień, alergii skórnych. Składnik ten przyśpiesza także starzenie się skóry oraz może powodować nowotwory.

  • DMDM Hydantoin
  • Imidazolidinyl Urea
  • Methenamine
  • 5-Bromo-5-nitro-1,3-dioxane = Bronidox
  • Benzylhemiformal
  • Diazolidinyl Urea
  • Hexetidine
  • Quanternium-15
  • Glutaral
  • Iodopropynyl Butylcarbamate

8. Ftlany

Powodują zmiany hormonalne i są rakotwórcze.

  • Ftalan dietylu (Diethylphtalat, DEP)
  • Ftalan dimetylu (Dimethylphtalat, DMP)

9. BHT, BHA

Związki zapobiegające utlenianiu kosmetyków. Mogą powodować nowotwory, problemy z hormonami, podrażnienia skóry, duszności i uszkodzenia nerek.

  • BHA butylated hydroxyanisole
  • BHT Butylated Hydroxytoluene
  • 2,6-di-tert-butyl-p-cresol

10. Chemiczne aromaty oraz barwniki

Syntetyczne, czyli chemiczne aromaty i barwinki, poza ładnym kolorem i zapachem, nie wnoszą nic dobrego. W zamian za to mogą wywołać reakcja alergiczne oraz są przyczyną nowotworów.

  • Fragrances
  • FDC-n (FD&C)

3 komentarze do: „Czytamy etykiety, czyli czarna lista substancji zawartych w kosmetykach!

  1. Czy istnieje na tym swiecie wyprodukowany kosmetyk bez zawartosci z tej listy????

  2. Czy należy rozumieć, że olej żywokostowy ze zdjęcia też jest naszpikowany tymi substancjami

    1. Nie – to czysty olej o wielu świetnych właściwościach 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *