Opublikowano:

7 naturalnych antybiotyków dostępnych bez recepty!

Bakterie są przyczyną wielu chorób. Antybiotyki chociaż pomocne, niszczą pożyteczną florę bakteryjną w jelitach, a to prowadzi do rozwoju drożdży. Ponadto mogą powodować alergie pokarmowe oraz zaburzenia jelitowe. Często, z doskonałym skutkiem, możemy antybiotyk zastąpić tym, co oferuje nam natura. Bez skutków ubocznych!


Kuracja antybiotykami należy do konwencjonalnych sposobów leczenia, natomiast antybiotyki mają zabić lub zahamować wzrost bakterii. Pomimo, iż ich działanie jest często dość szybko odczuwalne to nie należy przerywać terapii, bowiem bakterie mogą stać się oporne na leczenie.

  1. Oregano i olejek z oregano

Badania przeprowadzone przez naukowców z Centrum Medycznego Uniwersytetu Georgetown wykazały, że olejek z oregano zwalcza grzyby i bakterie tak samo skutecznie jak tradycyjne antybiotyki – streptomycyna, penicylina i wankomycyna. Wszystko dzięki substancjom o nazwach karwakrol i tymol, które mają właściwości przeciwgrzybiczne, antybakteryjne i przeciwpasożytnicze.Kapsułki – tutaj

 

2. Ocet jabłkowy

Zawiera kwas jabłkowy, który skutecznie zwalcza wirusy, grzyby i bakterie. Ponadto absorbuje toksyny dzięki czemu oczyszcza organizm i zapobiega uszkodzeniu tkanek.

Ocet jabłkowy 300ml



3. Kurkuma

To naturalny środek, który jest w stanie rozprawić się z różnymi schorzeniami. Co więcej, ma także działanie wzmacniające i uodparniające. Dzięki jej spożywaniu można uniknąć przeziębień, a nawet uchronić się przed potencjalnym nowotworem. Za prozdrowotne właściwości kurkumy odpowiedzialna jest przede wszystkim kurkumina, będąca jednym
z najmocniejszych przeciwutleniaczy. Posiada działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbólowe. Kurkuma ma więc zastosowanie w łagodzeniu bólu miesiączkowego, problemach z układem trawiennym albo w
przypadku leczenie trudno gojących się ran i blizn. Można postawić na sproszkowaną przyprawę i dodawać do ulubionych dań albo też zdobyć korzeń i wykorzystać do stworzenia koktajlu.

Ekologiczne przyprawy bez chemii!

 

4. Olejek z drzewa herbacianego

Olejek herbaciany ma silne właściwości antyseptyczne, znacznie silniejsze niż wiele antybiotyków. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo. Przyspiesza gojenie ran, leczy trądzik, łagodzi podrażnienia, zapobiega tworzeniu się blizn, likwiduje i wybiela te już istniejące.

Olejek z drzewa herbacianego 10ml KUP TUTAJ



5. Czosnek

Lider wśród naturalnych leków, przed erą antybiotyków powszechnie stosowany w celu zapobiegania groźnym chorobom i leczenia ich (np. grypy). Badania dowodzą, że działa silniej od penicyliny. Regularnie spożywany zwalcza drobnoustroje i mobilizuje krwinki białe do obrony organizmu przed bakteriami i wirusami. Działanie to zawdzięcza m.in. allicynie, która niszczy na przykład paciorkowce, gronkowce i bakterie E. coli. Czosnek zaleca się przy zapaleniu zatok, bólu gardła, grypie, przeziębieniu i zaburzeniach jelitowych.

Aby w pełni wykorzystać jego walory zdrowotne, jedz codziennie 2–3 ząbki surowego, zgniecionego czosnku.

Lub zrób sobie syrop z czosnku. Zobacz przepis.



6.Cebula i syrop z cebuli

Cebula to bogate źródło witaminy C, związków siarki oraz polifenoli, które wspomagają rozwój flory bakteryjnej. Poza tym jest też źródłem kwercetyny, czyli bardzo silnego antyoksydantu, który ma działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe oraz zmniejsza ryzyko chorób serca. Cebula nie tylko wzmacnia odporność naszego organizmu, ale również zapobiega stanom zapalnym, wzmacnia kości, redukuje wahania glukozy, zmniejsza ryzyko zaćmy i jaskry, obniża poziom cholesterolu oraz poprawia stan naczyń krwionośnych.

Syrop z cebuli, czyli babciny sposób na kaszel i przeziębienie. Zobacz przepis.




7. Imbir

Imbir wykazuje liczne właściwości lecznicze. Zawiera dużą dawkę witaminy B1, B2 oraz C, a także żelazo, potas, wapń i magnez. Ważne składniki to także olejki eteryczne, białko, błonnik oraz wiele innych substancji, w tym związek fenolowy – gingerol, który odpowiada za jego ostry smak. Ma liczne zdrowotne zastosowanie. Pomaga w chorobie lokomocyjnej, w zwalczaniu przeziębień, infekcji bakteryjnych i pasożytniczych czy bólach mięśni i stawów. Zwiększa ukrwienie mózgu i poprawia koncentrację. Reguluje ciśnienie krwi i zapobiega tworzeniu się płytek krwi.
Imbir to świetny naturalny antybiotyk, wykazuje działanie rozkurczowe i moczopędne. Udowodniono, że podobnie jak czosnek i cebula reguluje trawienie, pobudzając żołądek do wydzielania soków żołądkowych. Stosowany w infekcjach żołądkowo-jelitowych czy wrzodach żołądka, redukuje uporczywe dolegliwości, w tym eliminuje wzdęcia. Badania dowiodły, że ta niezwykła przyprawa zwalcza patogeny takie jak Salmonella, Listeria czy Campylobacter, które w większości wywołują zatrucia pokarmowe i zapalenia żołądka i jelit.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *