Opublikowano:

Smalec gęsi, czyli skuteczny sposób na kaszel i nie tylko!

Smalec zwykle kojarzy się nam z kalorycznym tłuszczem, którego do smażenia używały nasze babcie. Na szczęście dzisiaj smalec… wraca do łask! Co stoi za zdrowotnymi walorami smalcu gęsiego? To produkt uważany za najzdrowszy tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, bowiem zawiera w sobie ponad 65% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto poznać właściwości i zastosowanie smalcu gęsiego i korzystać z niego każdego dnia! Czytaj dalej Smalec gęsi, czyli skuteczny sposób na kaszel i nie tylko!

Opublikowano:

Woda utleniona – niesamowite zastosowania!




Woda utleniona to powszechnie znany środek farmaceutyczny wykorzystywany do przemywania ran. Jednak okazuje się, że woda utleniona ma znacznie szersze zastosowanie: w gospodarstwie domowym jako środek czyszczący i odkażający, kosmetyce, w rolnictwie do pasteryzacji mleka oraz w medycynie tradycyjnej i niekonwencjonalnej. Woda utleniona (Hydrogenii peroxidum) to 3% roztwór nadtlenku wodoru (H2O2). W przemyśle chemicznym wykorzystuje się skoncentrowany roztwór nadtlenku wodoru (30-35%), czyli Perhydrol o działaniu utleniającym.

Czytaj dalej Woda utleniona – niesamowite zastosowania!

Opublikowano:

Olej żywokostowy z gojnikiem!

Olej żywokostowy z gojnikiem to idealne połączenie dwóch cenionych w medycynie ludowej sładników: korzenia żywokostu oraz ziela gojnika. Żywokost lekarski  (Symphytum officinale) od wieków stosowany jest jako lek na różnego rodzaju choroby związane z tkanką kostną. Ze względu na swoje właściwości uważany jest za jedną z najcenniejszych roślin wykorzystywanych w ziołolecznictwie. Gojnik wspomaga działanie żywokostu. Znajdował zastosowanie przy stłuczeniach, urazach oraz bólach stawów. Niegdyś korzystali z niego żołnierze – w celu szybszej regeneracji i na gojenie ran.
Czytaj dalej Olej żywokostowy z gojnikiem!

Opublikowano:

(Nie)bezpieczne chusteczki nawilżane dla dzieci!

Chusteczki nawilżane to chyba jeden z najczęściej kupowanych produktów dla dzieci. Używane są do odświeżania dłoni, wycierania brudnych rąk i buzi. Wydają się wręcz niezastąpione w domu i podróży. Do tego ładnie pachną i są wygodne – można ich użyć tam, gdzie nie ma dostępu do wody. Niestety niewielu rodziców wie, że mogą szkodzić ich dzieciom. Czytaj dalej (Nie)bezpieczne chusteczki nawilżane dla dzieci!

Opublikowano:

Czytamy etykiety, czyli czarna lista substancji zawartych w kosmetykach!

Czytamy etykiety!

Przeciętny kosmetyk składa się z kilkudziesięciu substancji, czyli związków chemicznych o określonym działaniu. Zgodnie z obowiązującym prawem każdy z nich musi być wymieniony na opakowaniu – jest to tzw. skład INCI. Listę zaczynają składniki, których jest najwięcej – im bliżej końca, tym danej substancji jest mniej.

Czytaj dalej Czytamy etykiety, czyli czarna lista substancji zawartych w kosmetykach!

Opublikowano:

Wrotycz – wyklęta roślina o cudownych właściwościach!




Wrotycz. Surowcem jest ziele, kwiat, liść i owoc wrotyczu (Herba, Flos, Folium et Fructus Tanaceti). Ziele i liście zbiera się przed i w czasie kwitnienia. Kwiaty należy pozyskiwać tylko w czasie kwitnienia, natomiast owoce zbiera się w czasie dojrzewania. Surowce trzeba wysuszyć w ciemnym miejscu, gdzie temepratura nie przekracza 50 stopni C. Z owoców sporządza się te same przetwory co z ziela. Surowce można zażywać doustnie po sproszkowaniu – Pulves Tanaceti w dawce 3-5 g (owoce – 3-4 g) rano i wieczorem. Przed spożyciem dobrze jest wymieszać sproszkowany surowiec z miodem.  Czytaj dalej Wrotycz – wyklęta roślina o cudownych właściwościach!

Opublikowano:

Czarne mydło, czyli skarb z Maroka!

Czarne mydło, nazywane Savon Noir, wywodzi się z Maroka. Jest przeznaczone do pielęgnacji każdego rodzaju cery – normalnej, suchej, tłustej, mieszanej oraz dojrzałej. Wskazane dla osób z trądzikiem oraz chorobami skóry, ponieważ wspomaga proces gojenia się zmian skórnych. Stosowane jest również do wykonywania delikatnego peelingu całego ciała.

Czytaj dalej Czarne mydło, czyli skarb z Maroka!

Opublikowano:

Płatki śniadaniowe, czyli śmieci dla dzieci!

Płatki śniadaniowe są reklamowane jako najzdrowszy produkt na początek dnia. Na opakowaniu każdych płatków znajdziesz mylące obietnice, że są „z pełnego ziarna”, „niskotłuszczowe”, „z kompleksem witamin” i w postaci na przykład  czekoladowych kuleczek kuszą ze sklepowych półek i telewizyjnego ekranu nie tylko dzieci, ale też dorosłych.

Czytaj dalej Płatki śniadaniowe, czyli śmieci dla dzieci!

Opublikowano:

Cukier niejedno ma imię, czyli zamienniki cukru




Cukier  pod tą nazwą zwykle występuje sacharoza produkowana z trzciny cukrowej (cukier trzcinowy) lub z buraków cukrowych (cukier buraczany). Nazywany jest  „białą śmiercią”. To składnik wielu produktów, nie tylko słodkich. Możemy go znaleźć nawet w ketchupie czy musztardzie. Nadmiar cukru jest przyczyną otyłości, cukrzycy, próchnicy, słabszej odporności, chorób serca, anemii, przyczynia się do infekcji drożdżycowych. Osłabia umysł, powoduje nerwowość i rozdrażnienie. Niestety, producenci żywności często ukrywają całkowitą zawartość cukru w produkcie, kryjąc go na etykiecie pod innymi nazwami.

Czytaj dalej Cukier niejedno ma imię, czyli zamienniki cukru

Opublikowano:

E440 (pektyny), czyli nie wszystkie „E” są złe!

Pektyny E440 (pektyna, pektyna amidowana)

Pektyny występują naturalnie w owocach, głównie w pigwach, jabłkach czy pomarańczach. W przemyśle spożywczym produkowane są z pulpy jabłkowej, skórek pomarańczy i buraków cukrowych. Mają właściwości żelujące, zagęszczające, wykorzystywane są jako emulgator i nośnik. To jasnożółty, jasno szary lub jasno brązowy proszek, dobrze rozpuszczalny  wodzie. Solami pektyny są pektyniany sodu, amonu i potasu. W reakcji pektyny z amoniakiem wytwarzana jest pektyna amidowana, w rezultacie czego na bocznych łańcuchach kwasu powstają grupy amidowe.

Czytaj dalej E440 (pektyny), czyli nie wszystkie „E” są złe!