Opublikowano:

Czarne mydło, czyli skarb z Maroka!

Czarne mydło, nazywane Savon Noir, wywodzi się z Maroka. Jest przeznaczone do pielęgnacji każdego rodzaju cery – normalnej, suchej, tłustej, mieszanej oraz dojrzałej. Wskazane dla osób z trądzikiem oraz chorobami skóry, ponieważ wspomaga proces gojenia się zmian skórnych. Stosowane jest również do wykonywania delikatnego peelingu całego ciała.

Czytaj dalej Czarne mydło, czyli skarb z Maroka!

Opublikowano:

Płatki śniadaniowe, czyli śmieci dla dzieci!

Płatki śniadaniowe są reklamowane jako najzdrowszy produkt na początek dnia. Na opakowaniu każdych płatków znajdziesz mylące obietnice, że są „z pełnego ziarna”, „niskotłuszczowe”, „z kompleksem witamin” i w postaci na przykład  czekoladowych kuleczek kuszą ze sklepowych półek i telewizyjnego ekranu nie tylko dzieci, ale też dorosłych.

Czytaj dalej Płatki śniadaniowe, czyli śmieci dla dzieci!

Opublikowano:

Cukier niejedno ma imię, czyli zamienniki cukru




Cukier  pod tą nazwą zwykle występuje sacharoza produkowana z trzciny cukrowej (cukier trzcinowy) lub z buraków cukrowych (cukier buraczany). Nazywany jest  „białą śmiercią”. To składnik wielu produktów, nie tylko słodkich. Możemy go znaleźć nawet w ketchupie czy musztardzie. Nadmiar cukru jest przyczyną otyłości, cukrzycy, próchnicy, słabszej odporności, chorób serca, anemii, przyczynia się do infekcji drożdżycowych. Osłabia umysł, powoduje nerwowość i rozdrażnienie. Niestety, producenci żywności często ukrywają całkowitą zawartość cukru w produkcie, kryjąc go na etykiecie pod innymi nazwami.

Czytaj dalej Cukier niejedno ma imię, czyli zamienniki cukru

Opublikowano:

E440 (pektyny), czyli nie wszystkie „E” są złe!

Pektyny E440 (pektyna, pektyna amidowana)

Pektyny występują naturalnie w owocach, głównie w pigwach, jabłkach czy pomarańczach. W przemyśle spożywczym produkowane są z pulpy jabłkowej, skórek pomarańczy i buraków cukrowych. Mają właściwości żelujące, zagęszczające, wykorzystywane są jako emulgator i nośnik. To jasnożółty, jasno szary lub jasno brązowy proszek, dobrze rozpuszczalny  wodzie. Solami pektyny są pektyniany sodu, amonu i potasu. W reakcji pektyny z amoniakiem wytwarzana jest pektyna amidowana, w rezultacie czego na bocznych łańcuchach kwasu powstają grupy amidowe.

Czytaj dalej E440 (pektyny), czyli nie wszystkie „E” są złe!

Opublikowano:

5 kłamstw branży spożywczej

Przemysł spożywczy to potężna machina, która nieustannie rozwija się i ewoluuje. Niestety, nie zawsze zgodnie z etycznymi normami biznesu. Producenci sięgają po rożne sztuczki, promują slogany reklamowe, które często mają niewiele wspólnego z prawdą. A naprzeciw tej wielkiej machiny stoję ja i stoisz Ty – nieświadomi, zdezorientowani i oszukiwani konsumenci. Co wybrać? Jak odnaleźć się w gąszczu tych wszystkich haseł i podjąć właściwą decyzję przy półce sklepowej? Poznaj 5 kłamstw branży spożywczej! Czytaj dalej 5 kłamstw branży spożywczej