Opublikowano:

Lawenda — nie tylko na dobry sen!

Lawenda lekarska (Lavandula angustifolia) to najpopularniejszy gatunek lawendy stosowany w ziołolecznictwie, aromaterapii i kosmetyce. Najcenniejszą częścią tej rośliny są jej kwiaty, zawierające 3% olejku eterycznego oraz takie substancje czynne jak garbniki, kumaryny, fitosterole, antocyjany, sole mineralne, kwasy organiczne i flawonoidy. To z nich pozyskuje się olejek eteryczny i hydrolat lawendowy.


Olejek lawendowy jest najbezpieczniejszym i jednym z najbardziej wartościowych olejków eterycznych – należy do nielicznej grupy olejków, które można stosować bezpośrednio na skórę.

SPRAWDŹ CENĘ

 

Lawenda wykazuje właściwości antyseptyczne, bakteriobójcze, przeciwzapalne, kojące i odprężające. Jest też rośliną, która pomaga w gojeniu ran i poparzeń, wspomaga łagodzenie infekcji górnych dróg oddechowych i przyspiesza zasypianie. Żeby w pełni wykorzystać wszystkie właściwości lawendy, warto wiedzieć, po który lawendowy produkt sięgnąć i jak go stosować.

Zewnętrznie olejek lawendowy stosuje się m.in. w przypadku migreny, w chorobach skóry (trądziku, łuszczycy, egzemach), infekcjach górnych dróg oddechowych, bólach mięśni, stłuczeniach. Olejek lawendowy łagodzi też dolegliwości związane z ukąszeniami owadów (w takich przypadkach stosujemy nie rozcieńczony olejek) i oparzeniami (w tym słonecznymi) – można wtedy stosować olejek nie rozcieńczony lub rozpuścić go w niewielkiej ilości wody.

Wewnętrznie kwiaty lawendy (w postaci naparu i nalewek) używa się np. w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych (kolce, niestrawności), łagodnych zaburzeniach snu, stanach nadmiernego pobudzenia, wyczerpaniu nerwowym i migrenach. Słaby napar z lawendy można też podawać niemowlętom w przypadku kolki i rozdrażnienia.

Olejek lawendowy jest też naturalnym środkiem do zwalczania wszawicy – aby pozbyć się pasożytów, sporządza się płukankę do włosów (10 kropli olejku rozpuszczamy w wodzie) i używa czystego olejku do wyczesywania gnid (kilka kropli lawendowego olejku rozprowadzamy na gęstym grzebieniu).



Olejek lawendowy – właściwości pielęgnacyjne:

→ wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i antyseptyczne,

→ łagodzi stany zapalne skóry i podrażnienia,

→ przyspiesza gojenie się ran, otarć i oparzeń,

→ wspomaga walkę z niedoskonałościami skóry i trądzikiem,

→ pomaga zwalczać łupież,

→ łagodzi swędzenie po ukąszeniu komarów,

→ łagodzi zmiany skórne występujące w atopowym zapaleniu skóry i łuszczycy,

→ neutralizuje zapach potu,

→ zmniejsza obrzęki i opuchlizny,

→ tonizuje i odświeża,

→ zmniejsza widoczność blizn,

→ wykazuje działanie ściągające.

 

Olejek lawendowy – właściwości aromateraupetyczne:

→ łagodzi objawy stresu

→ pomaga się odprężyć i działa kojąco na układ nerwowy,

→ ułatwia zasypianie,

→ łagodzi objawy infekcji górnych dróg oddechowych, takie jak kaszel i katar,

→ łagodzi objawy grypy,

→ łagodzi ból zatok,

→ pomaga w usuwaniu bólów mięśniowych i bólów reumatycznych,

→ łagodzi bóle miesiączkowe,

→ zmniejsza nadpobudliwość,

→ łagodzi ból głowy.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *