Opublikowano:

Masło shea, czyli naturalny kosmetyk idealny!

Na pewno o nim słyszeliście. Bo masło shea, to zaraz po oleju arganowym, najbardziej znany olej roślinny. Stosowany jako składnik wielu kosmetyków naturalnych i samodzielny produkt do codziennej pielęgnacji. Dziwnie pachnie, jego konsystencja pozostawia wiele do życzenia. Ale potrafi zdziałać cuda i to za to wyjątkowe działanie jest tak cenione.

Masło shea

Masło shea jest tłuszczem roślinnym o stałej konsystencji. Wystarczy delikatnie je podgrzać, by zmieniło się w oleistą ciecz, podobnie jak olej kokosowy. Nigdy jednak nie stosowałam upłynnionej wersji masła shea, ale gdybyście chcieli połączyć shea z innym olejem, albo wykorzystać je jako składnik jakiegoś kosmetyku – to musicie delikatnie je podgrzać w kąpieli wodnej.

Masło shea wytwarza się z orzechów drzewa masłowego rosnącego w Afryce (najczęściej masło shea trafia do nas z Ghany), które u nas często nazywa się masłoszem. Orzechy masłosza z wyglądu przypominają śliwki lub oliwki, są zbierane ręcznie, a następnie rozłamywane, prażone i rozgniatane. Później orzechy gotuje się przez wiele godzin w wodzie, do momentu, aż na powierzchni wody zacznie zbierać się śmietanka, będąca właśnie masłem shea. Zbiera się ją, przekłada do pojemników i pozostawia do ostygnięcia.




Masło shea, które u nas, w Europie, stosuje się jedynie do celów kosmetycznych, w Afryce jest powszechnie stosowanym tłuszczem spożywczym. Jednak olej wykorzystywany do smażenia, czy przygotowania potraw pozyskuje się w trochę inny sposób, a konkretnie – nie z orzechów, a suszonych nasion masłosza. Masło wykorzystuje się też do celów medycznych, a owoce drzewa masłowego zjada tak, jak mango. Drzewo często nazywa się je drzewem życia (karite – stąd też druga nazwa masła). Dla Afrykańczyków jest ono święte.

Pielęgnacyjne właściwości masła shea to zasługa witamin A, E i F, kwasów tłuszczowych (oleinowego, stearynowego, palmitynowego i linolenowego), a także trójglicerydów, wosków i allantoiny, które zawiera i to w całkiem sporej ilości.

SPRAWDŹ CENĘ

 

Co dobrego masło shea robi dla naszej skóry?

  • natłuszcza skórę,
  • zmiękcza i wygładza,
  • zapobiega utracie wody z naskórka, chroniąc tym samym skórę przed przesuszeniem,
  • łagodzi zmiany alergiczne,
  • wspomaga regenerację skóry,
  • przyspiesza gojenie się drobnych ran, otarć, oparzeń i odparzeń,
  • łagodzi podrażnienia, stany zapalne i zaczerwienienia skóry,
  • działa jak opatrunek na skórę podrażnioną np. słońcem,
  • chroni przed działaniem czynników zewnętrznych, takich jak wiatr, niska temeperatura, czy słońce (zawiera naturalny filtr SPF 3-4)
  • poprawia elastyczność, jędrność i sprężystość skóry,
  • działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie.





Jak widzicie, masło shea ma dość wszechstronne działanie. Dzięki temu ma też bardzo uniwersalne zastosowanie. Nie dość, że jest hipoalergiczne i bardzo, ale to bardzo łagodne dla skóry, może być stosowane do pielęgnacji całego ciała, włosów i twarzy. Stosowanie masła shea do włosów wzmacnia ich elastyczność, przywraca im miękkość, sprężystość i połysk oraz chroni przed działaniem czynników zewnętrznych. Fajne jest też to, że masło shea jest kosmetykiem, który możemy wykorzystać do pielęgnacji skóry całej rodziny.  Tym bardziej, że jest mega wydajne!

 

Do czego możemy wykorzystać masło shea?

  • do natłuszczania bardzo suchych i narażonych na rogowacenie partii ciała (czyli, tak jak wspomniałam wyżej – do wcierania w skórę pięt, kolan i łokci)
  • do łagodzenia podrażnień, odparzeń i oparzeń (swędzących wysypek o podłożu alergicznym, odparzeń podpieluszkowych i oparzeń słonecznych),
  • kobiety w ciąży mogą stosować masło shea do pielęgnacji skóry na brzuchu, piersiach i pośladkach, aby zapobiec powstawaniu rozstępów,
  • jako maść na sutki u kobiet karmiących piersią
  • jako krem ochronny zapobiegający odparzeniom u niemowląt i małych dzieci,
  • do łagodzenia podrażnień po goleniu i depilacji,
  • do natłuszczających kąpieli, które będą również zmiękczać i nawilżać skórę oraz łagodzić świąd (masło dodajemy do ciepłej wody),
  • jako krem ochronny zimą, a także do ochrony skóry przed podrażnieniami słonecznymi (SPF 3-4)
  • jako maść na podrażnioną, piekącą i swędzącą skórę,
  • dodatek do domowych kosmetyków,
  • do pielęgnacji włosów – do olejowania lub jako maska do suchych i zniszczonych włosów.

Zapach i konsystencja stanowi o wartości kosmetyku. Im masło shea jest bardziej twarde, kruche i zapachowe, tym jest świeższe i lepszej jakości. Pamiętajcie, że czyste, nierafinowane masło shea nigdy nie będzie bez zapachu, białe i gładkie.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *