Opublikowano:

Nawłoć — na nerki, układ pokarmowy i detoksykację organizmu!

Nawłoć pospolita (Solidago virgaurea L.) to zioło, które lubi rosnąć całymi, żółtymi połaciami. Jedna z potocznych nazw to złota rózga nawiązująca do kiści żółtych kwiatów. Można również się spotkać z taką nazwą jak postrzał, postrzelon, żywnignat, nieczaj.



Jest to zioło moczopędne, które można zastosować w stanach zapalnych, zakażeniach dróg moczowych, kamicy moczowej, przy niedostatecznej ilości wydalanego moczu (saponiny, flawonoidy, olejek eteryczny).
Występujące w roślinie flawonoidy, głównie rutyna i kwercetyna zmniejszają przepuszczalność drobnych naczyń krwionośnych.

 

Ziele można stosować w nieżytach żołądka oraz jelit ze względu na działanie (garbniki) przeciwzapalne, lekko ściągające i przeciwbakteryjne.




Nawłoć stanowi dobrą bazę do kuracji odtruwających i oczyszczających zwłaszcza przy chorobach gośćcowych oraz w schorzeniach skórnych. Obecne w surowcu polifenole (m.in kwas kawowy) wiążą szkodliwe produkty przemiany materii w kompleksy łatwo rozpuszczalne w wodzie, które są usuwane wraz z moczem z organizmu.
Występujący w roślinie glukozyd fenolowy – lejokarpozyd wykazuje działanie przeciwbólowe.

Nawłoć zastosowana zewnętrznie przyspiesza gojenie się ran , owrzodzeń, stanów zapalnych np. trądziku. Zmniejsza i oczyszcza pory, działa rozjaśniająco na cerę. Nadaje się do płukania jamy ustnej, gardła.

Jest to roślina miododajna, należy zrywać ja na 1/3 wysokości od góry.

NAPAR:
1 łyżka ziela na szklankę wody, zaparzać pod przykryciem 20 min, pić 2-3 x dziennie po ¼ -½ szklanki

ODWAR:
1 ½ łyżki ziela na szklankę wody gotować 3 min, stosować do płukania, przemywania i okładów.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *