Opublikowano:

Syrop z cebuli, czyli babciny sposób na kaszel i przeziębienie!

Cebula od wieków jest obecna w codziennej diecie. Często stosowana w medycynie ludowej, m.in. jako lek na bóle reumatyczne. Zalecane jest też jej spożywanie przy problemach trawiennych, przy nadciśnieniu, wysokim stężeniu złego cholesterolu (LDL), a nawet na wrzody i… kaca. Głównie jednak jest stosowana jako antidotum na kaszel i przeziębienie!

Syrop z cebuli

– przepis

  • 2 – 3 główki cebuli kroimy w cienkie plastry lub siekamy w drobną kostkę,
  • pokrojoną cebulę wkładamy do słoika i każdą warstwę obficie zasypujemy cukrem,
  • słoik odstawiamy do momentu aż cebula puści sok.

* dla dzieci warto przelać syrop do mniejszego słoika, używając do tego sitka o gęstych oczkach lub gazy, aby oddzielić resztki cebuli.
 
Olej z pestek malin (28-50 SPF) – redukuje zmarszczki, zmiękcza i ujędrnia skórę, ma właściwości przeciwzapalne i chroni skórę przed utratą wody.
 
Domowy syrop z cebuli należy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, w zaciemnionym i chłodnym miejscu.

– dawkowanie

  • dla dzieci – 2-3x dziennie po łyżeczce,
  • dla dorosłych – 3x dziennie po łyżce.




– przeciwwskazania

Z cebuli powinny zrezygnować osoby zmagające się z ciężkimi chorobami nerek i wątroby, zapaleniem jelit, a także innymi chorobami układu pokarmowego. Również osoby cierpiące na niewydolność serca powinny wykluczyć ją ze swojej diety. Ponadto zbyt duża ilość cebuli w diecie może przyczynić się do wzmożenia objawów zgagi u osób, które cierpią na tę dolegliwość.

Syrop z cebuli można łączyć z innymi składnikami, dzięki temu otrzymujemy kilka ciekawych wariantów:

  • syrop z cebuli i miodu,
  • syrop z cebuli i cytryny,
  • syrop z cebuli, czosnku i cytryny,
  • syrop z cebuli, miodu i cytryny.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *